Ana içeriğe atla

İçimizdeki "engel"


Hayatta farklı düşünceye, zekaya sahip insanlar vardır. Yaşama amaçlarını belirlemekte bile zorluk çekenlerini tanıyorum. İnsan için dış görünüş Allahın bize verdiyi bir hediyedir. Nasıl olmasını düşünmeden o hediyeyi ömrümüzün sonuna kadar sahiplenip, öldüyümüzde Allahın bize verdiyi emaneti olarak toprağa geri vermeliyiz. Bazıları dış görünüşünden memnun olmaz, ama düşünmezler ki, insanın güzel ve ya çirkin görünmesi onun içi ile alakalıdır. 

Bazen birini gördüyümüzde yüzünde nur var diye aklımızdan geçiririz. İşte tam da bu konu ile ilgili denilen ve düşünülen bir şeydir. Bir insanın içinde kara düşünceler, kibir, nefret varsa onun güzelliyi kaybolur, yüzü solar, kalbinde barındırmış olduğu karalıklar yüzüne yansır. Aslında çırkin insan yoktur, insana çirkin demek günahtır. Çünki bütün insanlar Allahın eseridir. Bu nedenle mantıklı düşünen insan kimseyi çirkin diye anlatamaz.

Dış güzelliyi insanın iç duyguları, düşünceleri ile alakalı olan bir meseledir. Eger bir insan kalbini temiz tutarsa, kibirden, nefretden uzak olursa, insanlar hakkında kara düşüncelere sahip deyilse o insan çirkin deyildir. Görünüş insanlar için bir kalıptır, bir giyim gibidir, ruhun içinde olduğu bir kalıp... Bizi anlatan, aslında kim olduğumuzu belirten bizim ruhumuzdur. Görünümümüz, yani cismimiz ruhumuza bir elbisedir. 

Onun için insanlara görünümüne göre fikir bildirmek, onun hakkında bir şeyler söylemek en ucuz bir fikirdir. Ruhumuz her zaman tamdır, bütündür. Ama cismimiz öyle deyildir, mesela bir elimiz olmaya bilir ve ya bir kulağımızı kaybede biliriz. Giyimle kıyaslamada tıpkı bir eldivenimizi giymediyimiz ve ya bir çorapımızı çıkara bildiyimiz gibi... Ruhumuza ise bir şey eklememiz ve ya ondan bir şeyler almamız mümkün deyildir, var oluşumuzla ölene kadar yaşarız.

Görünüm bizim için, insan varlığı ve mantığı için önemli deyildir. İnsana gerek olan kavramlar ona Allah tarafından verilmişse o cismani olan eksikliklerini hiss etmez. Hatta cisim olarak hiç bir şeyden mahrum olmayan bazılarından daha üstün kapasiteye sahip ola bilirler. İnsana gerekli olan iki unsur ona Allah katından sunulmuşsa o insan hiç bir eksikliye maruz değildir. Bu iki şey akıl ve duygudur. İnsanın aklı varsa ve duyguya sahip bir kalbi çarpıyorsa her şeyi bütündür.

Bazı engelli arkadaşlarımız vardır hayatta, aslında Allahın daha çok sevdiyi bendeleri diyebiliriz. "Engel" kelimesi aslında burada mecazi anlamda diye düşünüyorum, çünki kendini bilen, düşüne bilen bir insanın engeli olamaz. Yürüyemeye bilir, duymaya bilir ve ya hatta konuşamaya bilir. Aynı zamanda bir bacağı olmaz, yahut bir parmağı kısa ola bilir ötekilerden. Bunlar engel deyildir, manevi engellerimiz olmasın.

Geçenlerde bir kız tanıdım, küçük daha 17 yaşında üniversiteye hazırlanan bir öğrenci. Yürüme engelli bu kız hayatta karşılaştığım ve tanıdığım diğer bu yaştaki insanlardan çok farklı. Evet, bu kız yürüyemiyor, yaşıtları gibi koşup oynayamıyor belki, ama zekası, aklı, düşüncesi ve duguları güzel bir şekilde gelişmiş. 
Allah ona öyle bir zihin, akıl ve duygu vermiş ki, diğer şeyler zaten gözünde küçülmüş. Normal, engeli olmayan her insan şiir yaza bilirmi? Mantıklı fikirlere sahip ola bilirmi? Nakış, el işleri ile süslemeli şeyler yapa bilirmi? Şarkı okuyup piano çala bilirmi? Hayata aşk ile tutuna bilirmi? Kocaman sevgi dolu bir yüreğe sahip olurmu? - diye sorduğumda bunun olasılığı oranının ne kadar olmasını her kes bilir. Bu kız bu saydıklarımın hepsine sahip, zekasının bazı normal yaşayan insanlara nisbette daha yüksek olması ihtimal deyil, gerçektir. Allah ondan belki yürümesini almış, ama onun yerine başka şeylerin çoğunluğunu arttırmış.

Demek istediyim, insanlara güzel ve ya çirkin olmasıyla deyil, kalbi ile fikir söyleyin. Cisim olarak engeli olan birine acımalı deyil, onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalıyız. Ben Metanetden hayata sevgiyle tutunmayı öğrendim mesela, bazan hayattan küskünlüklerim olduğuna kendimden utandım. Bu 17 yaşındaki kız bunları düşünüyorsa, güzel şeylerin hayallerini kura biliyorsa ve o hayalleri gerçekleştirmek için çaba sarf ediyorsa bence bizde onlara bu konuda yardım etmeli ve onlardan bunları kendimize örnek almalıyız. Ben Metanetin gelecekte güzel bir hayatı olacağına ve insanlar için hayırlı işler göreceyine inanıyorum. 

İçimizdeki "engelleri" kaldırıp, kalbimizi temizleyelim...


Aysel Abdullazade 
23.02.2014

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tanışlıq mədəniyyəti...

Aysel Abdullazadə yazır: - Salam. Çox mənalı gözləriniz var. - O dərin baxışlarda itməkdən qorxuram. - Xanım, adınızın mənası nədir? - Bu gülün belə (430*250 ölçüdə qırmızı gül göndərir) gözəlliyiniz qarşısında boynu bükükdür.  - Çox gözəlsiniz, tanış olaqmı? - Söhbət edək, peşman olmazsan. - Şəkildəki özünsən? Əgər özünsənsə, qəşəng xanımsan.  - İdmançıyam, tanış olaq? Bu siyahını istənilən qədər uzatmaq olar, elə uzadırlar da... Sizlərlə cəmiyyətimizdə çatışmazlığı yüksək səviyyədə olan, amma əslində, insanlığın önəmli bir mövzusundan - tanışlıq mədəniyyətindən danışmaq istəyirəm. Bəli, tanışlığın da bir mədəniyyəti, özünə görə qəlibləri var. Ümumiyyətlə, hər şeydə bir sınır, bəlirli bir çərçivə olması gərəkdiyi qənaətindəyəm. Örnək kimi, "Allah salamı" dediyimiz ən isti kəlməni belə tanıdığımız, öncədən və ya sonrasında ünsiyyətdə olduğumuz, gərəkdirən durumlarda istifadə etdiyimiz bir gerçək... bu, qeyd etdiyim o çərçivənin bir misalla əyani göstəricisidir

Sevişmək və seks anlamı

Sevişmək və seks...   Bu iki ifadə ilk baxışda eynilik təzahürü yaradır. Sanki eyni bir nəsnə olaraq alqılanır. Hətta sinonim kimi də işlənə bilir. Lakin ən çox istifadə üstünlüyü sevişmək kəliməsindədir. İnsanlar bu sözü öz aralarında ümumiləşdirib ikisini bir anlamda istifadə edirlər. Çox az cütlüyə rast gəlmək olar ki, sevişmək istəyirəm yerinə sekslə məşğul olmaq istəyirəm tərzində cümlə qursun. Əslində oxşarlıq qaçınılmazdır, fəqət fərq də istisna deyil. Sevişmək başlanğıc, seks isə sondur. Kişi və qadın yapısında sevişmək və seksə keçid fərqli hiss olunur. Ön sevişmə həssaslıq tələb edir, qadın üçün daha əsas hesab edilən bu proses seksin mənbəyi və orqazmın yaşanması üçün əsas faktordur. Qadın və kişi hissləri fərqlidir, qadınlar toxunuşa daha çox önəm verirlər. Kiş də sevər toxunuşu, amma qadın qədər yox. Qadını zərif və incə toxunuşlarla ram etmək ön sevişmənin əsasıdır. Sevişmək sözü sığal, oxşamaq, toxunmaq,öpmək, bir sözlə hiss etmək kimi ifadələri özüdə iç

Kadının tarifi...

Bir kadın ne kadar güzel, kültürlü, zarif, dürst ve hoş olursa olsun, hırçın huzursuz ve asabise son derece iticidir. Hangi erkek böyle bir kadınla olmak ister? yanında lüzumsuz el-kol haraketleri ile, asabi mimiklerle, dişlerini sıkarak konuşan, her an patlamaya hazır bir bomba ile ne kadar huzurlu ve mutlu ola bilirsiniz? Şık giyinmek de önemlidir ama zarafet daha önemlidir. İnsan yaratılış itibarile hantal olabilir. Öyle ölçülü, öyle toplu yürüyen hanımlar vardır ki, onların yürüyüşlerini bile seyr etmek ruha huzur verir. Hele onlarla yürüyüşe çıkmak ne kadar mutlu eder insani. Yere basışlarındaki yumuşaklık, adımlarındakı acelesiz, huzurlu tempo ruhu rahatlatır. Zarafet kadını şiirleştirir.  Ne kadınlar vardır tesettürlü de olsalar süzülür gibi, dans eder gibi yürürler. Bir bardak su verirken bardağı deyil, dünyaları uzatırlar insana. Hizmet önemli deyil, sunuş önemlidir. Yumuşak, hoş bir haraketle, gözlerinin içi gülerek, saygı ve sevgi dolu bir bakışla uzatılan bar