Ana içeriğe atla

Kadının tarifi...



Bir kadın ne kadar güzel, kültürlü, zarif, dürst ve hoş olursa olsun, hırçın huzursuz ve asabise son derece iticidir. Hangi erkek böyle bir kadınla olmak ister? yanında lüzumsuz el-kol haraketleri ile, asabi mimiklerle, dişlerini sıkarak konuşan, her an patlamaya hazır bir bomba ile ne kadar huzurlu ve mutlu ola bilirsiniz? Şık giyinmek de önemlidir ama zarafet daha önemlidir. İnsan yaratılış itibarile hantal olabilir. Öyle ölçülü, öyle toplu yürüyen hanımlar vardır ki, onların yürüyüşlerini bile seyr etmek ruha huzur verir. Hele onlarla yürüyüşe çıkmak ne kadar mutlu eder insani. Yere basışlarındaki yumuşaklık, adımlarındakı acelesiz, huzurlu tempo ruhu rahatlatır.

Zarafet kadını şiirleştirir. 

Ne kadınlar vardır tesettürlü de olsalar süzülür gibi, dans eder gibi yürürler. Bir bardak su verirken bardağı deyil, dünyaları uzatırlar insana. Hizmet önemli deyil, sunuş önemlidir. Yumuşak, hoş bir haraketle, gözlerinin içi gülerek, saygı ve sevgi dolu bir bakışla uzatılan bardağın içindeki her neyse mutluluğa dönüşür. Daha içmeden huzur, mutluluk ve yaşama sevinci yayılır ruha. Sunulan suysa, su da hayatsa bu su abı-hayattır. 

Günaydın aşkım, canım demeseler bile öyle bir tebessümle gelirler ki yanınıza, hangi kötü ruh halinde olursanız olun o anda gülümser. huzur duyar, onunla bütünleşiverirsiniz. Bir demet çiçek gibidirler. Cıvıl-cıvıl bir kuş, berrak akan bir su, gün ışığı gibidirler. Uzaktan duyarsın sıcaklığını, ona doğru yaklaştığınızın farkına bile varamazsınız. Mıknatıs gibi kendilerine çekmişlerdir seni, demir tozları gibi yapışır kalırsınız. 

Zaman durmuştur, mekan orasıdır, dünya o kadarcıktır. kalabalığın sayısal deyeri 1-e inmiştir. 2-e çıkmasına da lüzum yoktur.Şiir gibi yürürler, şiir gibi dolanırlar etrafınızda, şiir gibi konuşur, en güzel melodiler gibi gülerler. Ağlayışları da hiç bir kadının ağlamayacağı kadar güzeldir. Film de onlardır, şarkı da, hayat da... Dokunmaya kıyamazsınız, bakmaya doyamazsınız. Bir kaç ömür daha istersiniz yaratandan, okşasanız saatlere düşman olursunuz, dünyanızı cennete deyişmezsiniz, dans edercesine yaşamaktır onunla günlük hayatı yaşamak. Obların tüm amaçları erkeklerini mutlu etmektir. Onları mutlu ederek mutlu olurlar.
Birde hizmetçi ruhlu kadınlar vardır. Sabahları oflaya-puflaya yataktan kalkarlar, söylene -söylene takır-tukur temizliye başlarlar. Kafanıza çarpar gibi kurarlar sofrayı. Mükellef bir kahvaltı sofrasında bile çekilmezler. 

Sadece bayanların mı romantizmden hoşlandığını sanıyorsunuz, ya da sevilmekten? erkeklerinde romantizme, sevgiye, ilgiye ihtiyac duyduğunu düşünmüyormusunuz? Onlar sevdiklerine inandıkları, doya-doya sevgi aldıkları zaman kahvaltılarını yapmış olurlar. O konuda akşama kadar acıkacaklarını, başkalarına ihtiyac duyarak avuç açacaklarını, sevgi dileneceklerini sanmıyorum. Akşam da aynı sıcaklıkla karşılanıp, aynı huzur ortamına çekildiklerinde onlardan mutlu kimse olmaz. Kovsan da yanınızdan ayrılmaz, ne kadın, ne erkek kimseye ihtiyac duymazlar. O sizindir, imzayla, kanunen deyil, bir köle gibi, seve- seve. 

Artık her kes onu sizden kıskansın.

Eşini, erkeyini kendisinden önce düşünür zarif olan kadın.Onu ana gibi şefkatle sarar, abla gibi kol-kanat gerer üstüne, kardeş gibi yanında, canında taşır, arkadaş gibi omuz verir paylaşır, eşi olarak da tüm yüreyiyle her şeyden çok sever, her kesten üstün tutar, sahip çıkar kardeşim, sahip çıkar...

Evde ne huzur veriyorsunuz da dışardakilerden kıskanıyorsunuz. Her şey iyi gidiyorsa onlar neden kendilerini dışarıya atıyorlar. arılar bal dolu kovanlarını neden terk ediyor? Acı yok , tatlı yok, evde duranın aklı yok. 

Kalıp gibi kolalı kadın olmayın, sinirden tir-tir titreyen, söylenen, bağırıp-çağıran, kavgazan fettam, fettaz bir kadın olmayın. önce bir sakin olun. Huzur bulun, huzur verin. Sonra zarif olun. Daha sonra duygusal olun, akıllı olun akıllı. 

Unutmayın ki, onların her kesden önce size ihtiyacı vardır...


Şair Onur Bilge 
Seslendirme: Uğur Işılak




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tanışlıq mədəniyyəti...

Aysel Abdullazadə yazır: - Salam. Çox mənalı gözləriniz var. - O dərin baxışlarda itməkdən qorxuram. - Xanım, adınızın mənası nədir? - Bu gülün belə (430*250 ölçüdə qırmızı gül göndərir) gözəlliyiniz qarşısında boynu bükükdür.  - Çox gözəlsiniz, tanış olaqmı? - Söhbət edək, peşman olmazsan. - Şəkildəki özünsən? Əgər özünsənsə, qəşəng xanımsan.  - İdmançıyam, tanış olaq? Bu siyahını istənilən qədər uzatmaq olar, elə uzadırlar da... Sizlərlə cəmiyyətimizdə çatışmazlığı yüksək səviyyədə olan, amma əslində, insanlığın önəmli bir mövzusundan - tanışlıq mədəniyyətindən danışmaq istəyirəm. Bəli, tanışlığın da bir mədəniyyəti, özünə görə qəlibləri var. Ümumiyyətlə, hər şeydə bir sınır, bəlirli bir çərçivə olması gərəkdiyi qənaətindəyəm. Örnək kimi, "Allah salamı" dediyimiz ən isti kəlməni belə tanıdığımız, öncədən və ya sonrasında ünsiyyətdə olduğumuz, gərəkdirən durumlarda istifadə etdiyimiz bir gerçək... bu, qeyd etdiyim o çərçivənin bir misalla əyani göstəricisidir

Sevişmək və seks anlamı

Sevişmək və seks...   Bu iki ifadə ilk baxışda eynilik təzahürü yaradır. Sanki eyni bir nəsnə olaraq alqılanır. Hətta sinonim kimi də işlənə bilir. Lakin ən çox istifadə üstünlüyü sevişmək kəliməsindədir. İnsanlar bu sözü öz aralarında ümumiləşdirib ikisini bir anlamda istifadə edirlər. Çox az cütlüyə rast gəlmək olar ki, sevişmək istəyirəm yerinə sekslə məşğul olmaq istəyirəm tərzində cümlə qursun. Əslində oxşarlıq qaçınılmazdır, fəqət fərq də istisna deyil. Sevişmək başlanğıc, seks isə sondur. Kişi və qadın yapısında sevişmək və seksə keçid fərqli hiss olunur. Ön sevişmə həssaslıq tələb edir, qadın üçün daha əsas hesab edilən bu proses seksin mənbəyi və orqazmın yaşanması üçün əsas faktordur. Qadın və kişi hissləri fərqlidir, qadınlar toxunuşa daha çox önəm verirlər. Kiş də sevər toxunuşu, amma qadın qədər yox. Qadını zərif və incə toxunuşlarla ram etmək ön sevişmənin əsasıdır. Sevişmək sözü sığal, oxşamaq, toxunmaq,öpmək, bir sözlə hiss etmək kimi ifadələri özüdə iç